Casual dating: ce este și cum ne influențează?
Cercetătorii care lucrează în știința relațiilor descriu casual dating ca reprezentând întâlniri repetate cu o persoană și comportament sexual, care se află în afara unei relații romantice de lungă durată. Aceștia descriu casual dating-ul ca o formă de relație des întâlnită în rândul adolescenților și adulților tineri. Practic, casual dating-ul este a te întâlni de mai multe ori cu cineva, dar fără nici un fel de angajament sau obligații.
Casual dating – ul este diferit de o aventură de-o noapte, în cazul lui existând dorința ambilor parteneri de a menține relația, chiar dacă este una casual – fără obligații. Pe de altă parte, o aventură implică faptul că nu există o dorință de menținere a legăturii.
Există tot felul de păreri despre această formă de relaționare. În funcție de vârstă, credințe și educație oamenii o consideră ca o formă plăcută de socializare, ca un pas spre un angajament serios sau ca o relație imorală, datorită componentei de sex în afara căsătoriei. Există chiar și susținători ai familiei tradiționale care susțin că această formă de relație ar fi un precursor al divorțului. Totuși, este oare casual dating-ul dăunător pe termen lung?
Este casual dating mai puțin satisfăcător?
Ce se mai spune despre această formă de relaționare este faptul că ar fi mai puțin satisfăcătoare decât relațiile care presupun un angajament.
Există cercetări care ne arată că, deși satisfacția sexuală a fost mai mare pentru persoanele căsătorite, logodite sau exclusive, a existat o legătură pozitivă și între persoanele care erau într-o relație casual și satisfacția sexuală. Casual dating nu duce la o viață sexuală nefericită.
Dar ce putem spune despre satisfacția cu relația per total? Dacă nu te aștepți la un viitor cu persoana cu care te întâlnești, satisfacția privind relația va fi una mai scăzută decât în cazul relațiilor de căsătorie, logodnă sau serioase. Dacă speri într-adevăr că relația voastră casual se va transforma în ceva mai serios pe termen lung, atunci satisfacția va fi aceeași cu cea a cuplurilor care locuiesc împreună sau sunt căsătoriți. Totul depinde de cum vezi lucrurile, dacă simți sau nu că relația se va încheia sau este în pericol.
Cum ne influențează casual dating-ul sănătatea mintală?
Există multe mituri legate de faptul că această formă de relaționare duce la efecte psihologice negative, cum ar fi stimă de sine scăzută, anxietate sau depresie. Dar oare cum stau lucrurile de fapt?
Un studiu efectuat timp de un an în Statele Unite pe studenți ne arată că numai atunci când oamenii au făcut sex din motive neautonome („nu am ales asta”) au manifestat o mai mică stimă de sine, depresie, anxietate și alte simptome fizice. Cu alte cuvinte, când o persoană ajunge să facă sex din cauza presiunii sau pentru că nu a putut spune nu sau să își dea în mod conștient consimțământul (fiind sub influența drogurilor sau a alcoolului), atunci nivelul de bunăstare scade și apar efectele negative. Pe de altă parte, participanții care au făcut sex pentru că și-au dorit (alegerea autonomă) au fost la fel de fericiți ca studenții care nu au făcut asta deloc.
Indiferent dacă vorbim despre sex cu o singură ocazie sau despre o relație casual, modul în care acestea pot influența sănătatea mintală depinde foarte mult de propriile dorințe și atitudini personale față de aceste stiluri de relație. O persoană care crede că a avea o aventură sau o relație casual este greșit, va fi afectată emoțional, se va simți rău în urma implicării în aceste comportamente. Dar dacă crede că sunt modalități distractive de a întâlni oameni și de a explora posibile relații viitoare, atunci se va simți fericită.
Casual dating și progresia relației
Dacă nu credeți că această formă de relație este greșită sau imorală, atunci probabil că găsiți acest tip de relații satisfăcătoare. Ce este interesant este că cercetătorii au început să considere casual dating-ul ca un prim pas într-o relație progresivă, care în cele din urmă duce la un angajament pe termen lung sau la o căsătorie.
Într-o lume în care căsătoria tradițională nu mai este la fel de practicată și valorificată ca mai demult, oamenii folosesc casual dating-ul ca o modalitate de a testa compatibilitatea sexuală și relațională cu partenerii.
Și pentru că nu există reguli oficiale atunci când vorbim de casual dating, vă lăsăm aici câteva recomandări care să vă ajute să profitați la maxim de această experiență:
- Fii sincer și deschis
Este important să vă asigurați că ambele părți înțeleg că se află într-o relație casual – și sunt de acord cu acest lucru. Discutați dacă doriți sau nu doriți să aflați despre alte persoane cu care partenerul/partenera se întâlnește și discutați dacă este o opțiune să vă vedeți cu alte persoane (fără presiune).
- Definiți-vă limitele
Doar pentru că este o relație casual, nu înseamnă că nu pot exista limite. Definiți-le. Care sunt limitele în pat, dacă relația devine sexuală? Care sunt regulile dvs. pentru a vă păstra în siguranță și a vă proteja de bolile cu transmitere sexuală?
- Respectul reciproc
Respectul reciproc este esențial în orice relație. Respectați-vă limitele și dorințele, iar atunci când ceva nu este așa cum v-ați dori, comunicați asta într-un mod asertiv.
- Bucurați-vă de momentele petrecute împreună!
Resurse bibliografice:
Birnie-Porter,Carolyn et al., ”Does relationship status matter for sexual satisfaction? The roles of intimacy and attachment avoidance in sexual satisfaction across five types of ongoing sexual relationships”, The Canadian Journal of Human Sexuality (2015) Anabelle Bernard Fournier, ”Is Casual Dating Good for Relationships?” 2020 https://www.verywellmind.com/casual-dating-and-relationships-4175437
Photo by Leah Kelley