Programul de educație parentală „Cercul siguranței”

Un program de educație parentală centrat pe relația părinte – copil
Recomandat pentru părinți / bunici / educatori / îngrijitori ai copiilor cu vârste cuprinse între 4 luni și  6 ani

Programul de educație parentală „Cercul siguranței” se desfășoară pe parcursul a 8 săptămâni, în fiecare săptămână având loc o întâlnire de o oră. Este încurajată și recomandată puternic participarea ambilor părinți. Întâlnirile pot avea loc atat fizic cât și online.

Programul de educație parentală „Cercul siguranței” este un program bazat pe dovezi empirice, prin care părinții și îngrijitorii vor descoperi o perspectivă valoroasă asupra nevoilor emoționale și comportamentale ale copiilor lor. Acest program îi va ajuta pe părinți să observe și să recunoască situațiile în care copilul lor caută sprijin emoțional, se simte copleșit sau dorește să exploreze lumea înconjurătoare și le va oferi strategii pentru a răspunde într-un mod care să sprijine dezvoltarea lor emoțională. 

Prin intermediul programului, părinții învață despre diferitele stiluri de atașament, inclusiv atașamentul securizant, atașamentul anxios și atașamentul evitant, precum și despre modul în care propriile experiențe de atașament le pot influența comportamentul în raport cu copiii lor.

„Mâinile” și „Cercul” sunt concepte centrale în Programul de educație parentală „Cercul siguranței”. Aceste concepte metaforice sunt folosite pentru a-i ajuta pe părinți și ingrijitori să înțeleagă rolul lor în asigurarea securității emoționale pentru copii. Practic, „Mainile” și „Cercul”, descriu cele două funcții principale pe care părinții și îngrijitorii le au, în raport cu copiii lor, într-o relație bazată pe atașament securizant.

„Cercul” reprezintă un spațiu emoțional sigur și securizat în care copiii pot explora și se pot implica în lume, știind că se pot întoarce oricând la persoana care îi îngrijește pentru confort și sprijin atunci când se simt copleșiți.

„Mâinile” reprezintă rolul persoanei care se ocupă de îngrijirea copilului de a oferi sprijin și îndrumare emoțională copilului lor. Mâinile pot fi văzute ca un simbol al disponibilității, al receptivității și al sensibilității îngrijitorului față de nevoile emoționale ale copilului.

Scopul programului „Cercul sigurantei” este de a ajuta îngrijitorii să dezvolte o conștientizare a propriilor reacții emoționale la comportamentul copilului și să recunoască nevoile copilului de sprijin emoțional și îndrumare.

Acest program este deosebit de util pentru părinții care nu au avut un atașament securizant, în propria copilărie, deoarece îi poate ajuta să rupă ciclul atașamentului anxios sau dezorganizat și să dezvolte relații sănătoase și puternice cu copiii lor. De asemenea, s-a dovedit a fi eficient în a ajuta părinții copiilor cu întârzieri în dezvoltare sau cu probleme de comportament, deoarece oferă un cadru pentru a înțelege și a răspunde nevoilor copilului lor într-un mod eficient și bazat pe susținere și grija.