Bunăstarea emoțională și confruntarea cu o dublă provocare. Diagnosticul și tratamentul oncologic în vremea pandemiei de coronavirus

Distribuie articolul pe canalele de social media

Menținem distanțarea socială și locuim în izolare, ne confruntăm cu incertitudini legate de viitor, ne este dor de activitățile care ne fac sa ne simțim bine și de oamenii noștri dragi. În acest timp, încercăm să ținem pasul cu informațiile în schimbare și să ne adaptăm la noi rutine de muncă, școală sau familie. Când toată lumea este în gardă și resimte stresul acestei epidemii, cum este să ai o provocare în plus?

Dacă ești un pacient aflat sub tratament oncologic sau ai trecut prin lupta împotriva acestui diagnostic, a doua ta provocare este să faci față acestui virus la care persoanele cu un sistem imunitar slăbit prezintă un risc crescut. Reacțiile fiecărei persoane pot fi diferite în fața acestui virus și din acest motiv este important ca toți pacienții cu un diagnostic oncologic prezent sau trecut să discute cu un medic care le înțelege situația și istoricul medical. Dincolo de sfaturile medicului tău și respectarea instrucțiunilor de a rămâne acasă, a păstra distanța socială și a lua bune măsuri de protecție, sunt lucruri pe care poți sa le faci pentru a-ți susține și crește bunăstarea emoțională și psihologică.

Conform Centrului pentru Prevenirea și Control Bolilor din Statele Unite ale Americii (US Center for Disease Control and Prevention; CDC), nivelurile mai mari de bunăstare emoțională sunt asociate cu un risc mai mic pentru boală, o recuperare mai rapidă și un sistem imunitar mai funcțional. În această perioadă, când lucrurile se schimbă rapid și au un grad ridicat de imprevizibilitate, bunăstarea emoțională și psihologică poate funcționa ca un scut pentru starea de sănătate generală. Studii de psihologie pozitivă arată ca pentru a dobândi bunăstare psihologică este necesar să funcționăm optim în următoarele șase domenii:

Controlul  mediului înconjurător

Nu este acest lucru de-a dreptul paradoxal în această  perioadă? La prima vedere așa ar părea, însă studiile arata ca fericirea noastră este determinată de condițiile de viață doar în proporție de 10%.  Nu poți fi întotdeauna complet stăpân pe circumstanțe, dar cu înțelepciune vei deosebi care sunt lucrurile pe care le poți schimba și care sunt cele pe care nu le poți schimba. Pentru  a stăpâni circumstanțele din mediul tău înconjurător, ai nevoie de abilitatea de a gestiona și de a organiza activitățile, pentru a profita de oportunități.

 • Mergi afară când este posibil, bucură-te de soare pe balcon, în grădină sau în jurul casei, asigurându-te că păstrezi în același timp măsurile de siguranță;
 • Fă lucruri în casă pentru care înainte nu aveai timp, poți încerca niște rețete noi, poți reorganiza lucrurile sau să redecorezi;
 • Alege activități care te pot face să râzi cu poftă: vizionează o comedie, videoclipuri hazlii sau implică-te în jocuri antrenante.

Autonomia

Cât de autonom poți sa fii când sănătatea ta fizică depinde de unele tratamente, iar tu ești izolat în casă? „Foarte” ar fi răspunsul scurt, pentru ca a fi autonom înseamnă:

 • Să știi ce-ți place să faci și să alegi să faci cât mai multe din aceste lucruri;
 • Să fii responsabil pentru gândurile și acțiunile tale;
 • Să gândești pentru tine și să-ți stabilești obiective realizabile;
 • Să alegi să spui „pot”.

Poți alege să faci diverse activități fizice în mod regulat, să-ți rezervi timp suficient pentru odihna și să urmezi o dietă sănătoasă.

Existența unui scop

Dar scopurile implică un orizont de timp, cum poți să ai o direcție într-un context imprevizibil?

E adevărat că a avea un scop îți oferă un motiv sa țintești spre ceva, dar în același timp  presupune și sa ai obiective care ți se potrivesc și sunt realiste în contextul curent. Dacă citești acest articol, atunci putem spune ca ai un scop din a te simți mai bine. Pentru a-ți atinge acest scop poți căuta și încerca noi metode de relaxare, folosind cărți, site-uri web, aplicații sau videoclipuri.

Poți sa acorzi timp vieții tale spirituale citind, participând la discuții online, scriind într-un jurnal, meditând sau conectându-te cu natura.

Dezvoltarea personală

„Țara arde și baba se piaptănă” spune o vorba din popor. Acum e timpul potrivit pentru dezvoltare personală? Da, poate fi (fără titlu de obligativitate), și tu știi asta deja confruntându-te cu provocarea reprezentată de un diagnostic oncologic. Când suntem puși în fața provocărilor și a schimbărilor, adaptarea la acestea înseamnă dezvoltare și cei mai mulți facem acest lucru implicit, fără intenție. Cum ar fi dacă ai alege ce anume iti doresti sa dezvolți?

 • Poți să-ți dezvolți obiceiuri sănătoase (de exemplu, să-mi fac patul în fiecare dimineață, să meditez zece minute în fiecare zi, să beau doi litri de apă pe zi, să citesc cel puțin cinci pagini pe zi etc);
 • Poți să-ți dezvolți o perspectivă optimistă și să te concentrezi pe experiențele pozitive din viața ta (de exemplu, cele cinci minute de recunoștință zilnice, în care trecem în revistă lucrurile pentru care suntem recunoscători, în general sau din acea zi);
 • Poți să-ți dezvolți abilități noi sau existente; sunt disponibile o multitudine de cursuri online în această perioadă, de la activități fizice până la cursuri de pictură.

Împăcarea cu sine însuși

Uneori confundăm împăcarea cu sine însuși cu stima de sine. Stima de sine se referă la cât de mult crezi în tine și puterile tale, la cum simți față de propria ta persoană. Dacă vei folosi mereu standarde foarte înalte, aproape imposibil de atins, vei simți constant frustrare, nemulțumire și de multe ori rușine. La fel, oamenii care își construiesc stima de sine pe validarea și acceptarea primite de la cei din jur sunt predispuși să interpreteze greșit răspunsurile și reacțiile celorlalți, acestea fiind atât de relevante pentru ei pentru a-și putea crea o imagine de sine. Astfel, această imagine de sine se construiește pe ideea de evaluare, și nu așa cum ar fi funcțional, adică pe bază de acceptare necondiționată a propriei persoane și pe creștere determinată de modificarea comportamentelor mai puțin performante sau nerepetarea greșelilor. Ca să te poți accepta, este necesar să înțelegi că orice om are atât părți bune, cât și mai puțin bune, comportamente performante/corecte și mai puțin performante/incorecte. Orice om! Și că în situațiile în care te-ai aflat, cu siguranță ai făcut tot ce ai știut mai bine, foarte important, în contextul în care te aflai și cu resursele (inclusiv datele, cunoștințele și nivelul de dezvoltare) pe care le aveai.  Împăcarea cu sine este, pentru început, o alegere și presupune un act de bunătate față de tine însuți. Înseamnă să ai o atitudine pozitivă și să accepți felul în care ești, acum, prețuind tot ce ai, cunoscandu-ți intențiile și iubindu-ți calitățile unice, dar și ciudățeniile și nereușitele din trecut.

Relații pozitive cu cei din jur

Una dintre pedepsele cu caracter universal este izolarea oamenilor. Și noi ne aflăm în izolare acum, dar sa nu uităm ca scopul acestei izolări constă în salvarea de vieți.

Ce poți face pentru a menține relații pozitive în timpul pandemiei? Petrece timp cu familia și prietenii sau cu oameni cu care ai lucruri în comun. Păstrând distanțarea socială, poți face acest lucru vorbind la telefon cu cei dragi, folosind apelurile video sau alăturându-te unor grupuri de suport online. Ai încercat apelurile video? Dacă nu știi cum le poți folosi, întreabă un adolescent și sigur vei primi una sau două variante. Faptul de a privi persoana cu care vorbesti și faptul de fi privit înapoi păstrează și creează conexiune, iar bariera ecranului este repede depășită. Avem nevoie în continuare să ne simțim conectați și să-i privim în ochi pe cei dragi nouă.

Dacă dincolo de aceste idei, te simți depășit și nu poți gestiona stresul acestei duble provocări, poți solicita ajutorul profesional din partea unui psihoterapeut. Nu ezita sa discuti nici cu medicul tau curant. Urmează instrucțiunile pe care le primești, măsurile de prevenție și distanțare socială. Rămâi în siguranță!

Resurse bibliografice:

 • Nurture your emotional health
 • Carol Ryff, “Happiness is everything, or is it? Explorations on the meaning of psychological well being, Journal of Personality and Social Psychology, nr.6/1989, pp 1069-1081.

Photo by Castorly Stock