O chemare din interior. De ce fac ceea ce fac?

Distribuie articolul pe canalele de social media

Un text de Diana Berindei

Pentru a răspunde la aceasta intrebare nu am nevoie de multe cuvinte. Fac ceea ce fac pentru ca a fost, este și pare că va fi unul dintre acele aspecte ale vieții mele care se împletesc cu cine sunt și care se derulează, fără ca eu sa depun un efort special.

A nu se înțelege ca nu am muncit și nu muncesc pentru a-mi îmbunătăți abilitățile. Din contră, am petrecut ore, weekenduri și alte atâtea zile studiind, timp în care părea că alții se distrează, la ștrand sau prin tot soiul de călătorii.

Cum sa răspunzi altfel unei chemări care vine din interiorul tău? Nu aș putea să explic de ce am avut mereu această convingere că sunt făcută pentru a fi psihoterapeut. Și ce înseamnă psihoterapia asta? Înseamnă un mănunchi de teorii care au dezvoltate (în cel mai fericit caz) tehnici pe care, și aici vine partea de măiestrie, trebuie sa știi simți cum anume sa le folosești. În definitiv, ești un ghid, un suport, asiști în procesul acesta miraculos al vieții cu urcușurile și coborâșurile sale.

Așa că, astăzi, cand mă uit la ceea ce fac, văd continuitate, pătrundere, libertate și sens.

Una dintre cele mai importante valori din viața mea este libertatea. O viață împlinită are la bază libertate. Ce înseamnă libertate?

Înseamnă a te uita la tine și la realitate fără a purta vălul pe care l-ai construit pentru a te proteja de ceea ce doare. Înseamnă a putea tolera ceea ce este, deci înseamnă acceptare. Înseamnă a putea vedea dincolo de momentul acesta, înseamnă a putea contura un viitor și a lua decizii înspre acel viitor. Libertatea înseamnă responsabilitatea de a-ți trăi propria viață.

Conștientizarea faptului că sunt liberă mă face sa mă simt vie, conștientizarea faptului că pot să îi asist și pe alții în a-și găsi libertatea, propria voce, mă împlinește.

O altă valoare care mă ghidează în viață este iubirea. (Unii zic că iubirea este sentiment și nu poate fi valoare, treaba lor!). Iubirea este în primul rând o modalitate de a te uita la lume, de a trăi, de a respira. Iubirea înseamnă să oferi, fără sa ți se pară că ai făcut vreun efort sau vreo favoare.

Mai cred în autenticitate, în curaj, în determinare, în speranță, mai cred… în oameni!

Toate acestea la un loc mă ghidează în viață. Am pierdut amintirea originii acestor valori, nu mai știu dacă așa am fost și de aceea am ales sa fac ceea ce fac sau dacă ceea ce fac m-a făcut cine sunt azi. Mai degrabă ambele sunt adevărate.

Mă bucură să pot ghida înspre libertate, iubire, autenticitate, curaj… pe toți cei care aspiră la o viață plină!

Photo by Nick Fewings on Unsplash